top of page
  • Obrázek autoraŠimon Šťastný

Co je to Ikigai?

Každý z nás hledá smysl své existence a touží po štěstí. Pro někoho je to rodina, pro jiného kariéra, pro dalšího koníčky. Japonský 🇯🇵 koncept ikigai nám pomáhá najít tu správnou rovnováhu mezi různými aspekty našeho života a dosáhnout tak vnitřního štěstí.

Co tedy ikigai doopravdy je? Japonské slovo 生き甲斐, které lze přeložit jako „smysl života” nebo „životní poslání”, je koncept, který pomáhá jednotlivcům najít smysluplnost v tom, co dělají, a dává jim pocit naplnění a radosti z každodenního života.


Zdroj obrázku: ikigai.cz


Je třeba poznamenat, že hledání smyslu života není pouze výsadou Japonců a podobné koncepty jsou známé i v jiných kulturách, jako například francouzský pojem „raison d'être" neboli „důvod bytí”. Pokud půjdeme historicky dále, už Konfucius hlásal: „Vyberte si práci, kterou milujete, a už nikdy v životě nebudete muset pracovat ani den.” Nicméně japonský koncept ikigai je definován jako kombinace těchto čtyř faktorů:


1. Vyhledávejte to, co milujete:

Prvním krokem k nalezení svého ikigai je najít to, co vás naplňuje štěstím a radostí. To může být cokoliv od vašeho koníčku, práce nebo vztahu.


2. Dělejte to, co umíte nejlépe:

Když najdete to, co vás opravdu baví, je důležité k tomu přidat to, co skutečně umíte. Pokud budete dělat něco, co vám jde snadno, budete se cítit sebevědomí a úspěšní.


3. Zjistěte, co svět potřebuje:

Ve třetím kroku je důležité získat pocit, že vaše práce má smysl a že pomáhá druhým. Najděte si tak oblast, ve které můžete svými schopnostmi pomoci ostatním a přinášet tak pozitivní změny většímu počtu lidí.


4. Dělejte to, za co vám budou platit:

Posledním, ale rozhodně ne méně důležitým principem je to, abyste dělali to, co vám přináší finanční stabilitu.


Kombinací těchto čtyř oblastí vznikne průnik, tedy váš ikigai. Doslova důvod, proč vstát každé ráno z postele. A kombinace těchto čtyř oblastí pro matku a dceru tak dává vzniknout této rodinné značce.


Více o zakladatelkách a jejich hodnotách se můžete dozvědět ve video rozhovoru nebo se jich zeptejte napřímo na hello@purply.cz. Budu rád, když mi dáte vědět, jak jste na tom s vaším ikigai vy? Už jste ho našli?


Šimon


Šimon Šťastný je nadšenec pro japonskou kulturu, zvyky a tradice. Vystudoval japonskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ve volném čase se věnuje šití a své autorské módní tvorbě. Na blogu přináší vhled do japonských reálií, mentality Japonců a specifik jejich tradičního odívání i života.



Zdroje a doporučené literatura:

>> Héctor García, Ikigai: Šťastný a dlouhý život

>> Ken Mogi, Ikigai - Japonská cesta k nalezení smyslu života

bottom of page