top of page
  • Obrázek autoraveronikabalson

Jak často se ocitáme na hraně?

Jak často se ve své práci či v osobním životě ocitáte na hraně? Na hraně vyčerpání? Na hraně sama sebe? Ztráta nálady? Pokles energie? Nechuť k jídlu? Špatný spánek a pocit hlubokého vyčerpání? Tak by se daly popsat problémy dnešní doby a mnohých z nás.



Jsme ale schopné to včas zastavit? Možná ještě lepší otázka pro nás samotné zní >> Umíme ve svých emocích rozeznat, když křičí naše ego, máme strach, překračujeme naše hranice? Napovídá nám naše intuice, anebo už jsme opravdu ve fázi vyhoření či deprese?


Nejsem psycholožka, ale v minulosti jsem si prošla peklem a čas od času se na hraně ocitám i já. Takže tady pár praktických tipů, které mi fungují:


Pokaždé, když jsem ve složité situaci, musím se sama sebe nejprve zeptat:


>> Jak jsem se sem dostala?

>> Mám chuť utéct?

>> Můžu tu situaci změnit? Jak?

>> Nebo mi nezbývá než situaci přijmout tak, jak je?


Jakou reakci zvolíme, záleží čistě jen a jen na nás. Na tom, jaké jsme osobnosti, na okolnostech a také na našich předchozích životních zkušenostech. 🎓


Tady je pár zmiňovaných tipů, co mi v těchto situacích pomáhá:


>> Rutina ⏰ - chodit spát a vstávat ve stejnou dobu. Čím jsem starší, tím víc vnímám, že šest až sedm hodin je pro mě, tělo i můj mozek minimum, bez toho jednoduše nejsem schopná celý den fungovat.


>> Uvolnění 🍃- když už na vás meduňka nefunguje, je tady magnesium. Vyšší dávky hořčíků instantně uvolňují svaly i mysl. Mnohem lépe se potom usíná a v případě probdělé noci vám ulehčí druhý den od případných úzkostných emocí. Samozřejmě i přírodní CBD v kapkách je celkem fajn varianta, pokud vám to vyhovuje.


>> Ochlazování 🧖‍♀️ - rychlé šokové změny např. v sauně na tělo i mysl působí jako katalyzátor. Váš mozek v tu chvíli přepne a začne řešit úplně jiné a mnohem kritičtější věci a funkce, než to, že vám v inboxu leží desítky nepřečtených e-mailů nebo že jste udělali průšvih v práci. Pocit úplného prokrvení a následného uvolnění a vyplavení endorfinů je poté už jen za odměnu.


>> Hudba 🎶 - ať už si lehnete do vany, jdete se se sluchátky jen tak projít, proběhnout nebo si koupíte lístek na nový koncert - hudba v jakékoliv podobě, ať už v té relaxační nebo naopak k nabuzení, pomáhá z těla a do těla dostat potřebné emoce. Čerpejte z ní, co v danou chvíli potřebujete.


>> Kvalitní jídlo 🥑 - v náročných situacích je víc než kdy jindy potřeba dobře jíst - maso, vajíčka, avokádo, ořechy, vitamín C a vitamín B, cukry i minerálky jsou vaši každodenní kamarádi. Váš mozek i tělo spaluje ve stresu rychleji, a proto je nutné mu dávat dostatek všeho!


>> Masáže a meditace 🧘‍♀️ - dopřát si péči o své tělo a mysl, i když je to jen na 5-10 minut denně, je k nezaplacení. Ať už je to krátká ranní meditace či pozitivní afirmace před spánkem, auto masáž obličeje nebo plných 60-120 minut vypnutí u profi masáže. Věřte mi, že tyhle věci vás nabijí víc než tři kafe za den.


>> Čaje🫖 - Když už jsme u toho, na některé lidi kafe působí velmi intenzivně. A proto doporučuji vyzkoušet i kvalitní sypané čaje a nebo třeba vyšší grade matchy, která vám dá potřebnou koncentraci, ale bez následného efektu vyčerpání.

>> Krása 💄- ač se to může zdát jako povrchní potřeba, nevěřili byste, jak dobře funguje! Stačí si vyhradit čas jen pro sebe, dopřát si horkou sprchu či koupel, načesat si hezky vlasy, namalovat se, nalakovat si nehty a obléknout se do krásného a pohodlného oblečení a vyrazit ven. Instatní radost zaručena!


Máte i vy vaše osvědčené tipy a rituály, jak svoje tělo a mysl udržet v kondici v náročných obdobích a situacích? Napíše mi, co pomáhá vám!


Veru


bottom of page