top of page
  • Obrázek autoraŠimon Šťastný

Šinrin-joku a Terapie v lese

Pokud se vám zdá, že stres moderního světa vás tu a tam dostává na kolena a potřebujete najít způsob, jak posílit duševní zdraví v náručí přírody, pak by vás určitě mohl zaujmout japonský koncept šinrin-joku. V tomto článku si kromě tohoto konceptu představíme i spřízněnou značku a projekt, kterým je Terapie v lese. Jejich služby jsou přímo inspirované tímto japonským konceptem.


Co je šinrin-joku?

Tento pojem volně přeložitelný jako „lesní koupel“ byl vytvořen v roce 1982 japonskou vládou jako reakce na krizi veřejného zdraví, tedy na zvýšenou hladinu stresu na pracovišti a znepokojivý nárůst výskytu autoimunitních onemocnění a sebevražd. Mimo to zde byl ještě i druhý důvod a to inspirovat Japonce, aby znovu objevili krásu místních lesů a chránili je.


Šinrin-joku ve zkratce naskýtá únik před urbanismem a hektickým životním stylem. Jedná se o způsob relaxace a regenerace prostřednictvím cíleného pobytu v přírodě. Mnoho studií již potvrdilo léčebné účinky lesa na naši psychiku. Je prokázáno, že i krátká procházka snižuje krevní tlak a posiluje náš imunitní systém. Pokud vás toto téma zajímá, v odkazech níže naleznete několik odborných článků s fakty na toto téma.

 

Idea využití lesa jako přirozeně klidného prostředí a ideálního místa pro relaxaci oslovila i zakladatelku projektu Terapie v lese, Markétu Horákovou. V společném rozhovoru nám prozradila, jak vznikl její nápad na realizaci projektu, který zprostředkovává  procházky v lese v doprovodu zkušeného terapeuta i tady v Česku.


Markéto, jak tedy vznikla Terapie v lese?


„Úplnou náhodou jsem narazila na článek o šinrin-joku v deníku Guardian, což mě naprosto uchvátilo. Napadlo mě spojit tento koncept s terapií. Vím, že odhodlat se na setkání s terapeutem někdy trvá dlouho. Chtěla jsem tak lidem tu cestu usnadnit a nabídnout i velmi příjemnou alternativu v podobě setkání s terapeutem venku, v přírodě. Najednou nejste v kanceláři, ale na procházce mezi stromy. Vzhledem k tomu, že v České republice neexistuje nic podobného, pečlivě jsem to zvážila a pustila se do projektu. Dnes je součástí našeho profesionálního týmu 10 zkušených certifikovaných terapeutů a Terapií v lese již absolvovali stovky spokojených klientů. Právě to mi dělá obrovskou radost a žene mě to krok po kroku kupředu.”



Jak terapie probíhají a pro koho jsou určeny?


cTerapie v lese je vhodná pro kohokoli, kdo zvládne procházku v lese nebo v parku. Tento koncept je obzvláště vhodný pro ty, kteří mají blízký vztah k přírodě a upřednostňují neformální prostředí, které jim umožní jít více do hloubky. Je však zajímavý i pro ty, kteří jsou pracovně velmi vytížení, kteří by si jinak na návštěvu přírody čas neudělali. Naši terapeuti jsou ochotni se klientům maximálně přizpůsobit, a to co do náročnosti trasy nebo i její délky. 


Terapeutické služby poskytujeme hlavně pro jednotlivce. Je to proto, aby měl terapeut po celou dobu co možná nejbližší kontakt s klientem, mohl se mu výhradně věnovat. Nabízíme různé možnosti pro jednotlivce, páry nebo také s dětmi, buď samostatně nebo společně s rodiči. Ozývají se nám třeba i rodiče, kteří potřebují poradit v otázce výchovy nebo se chtějí ujistit, že je s dítětem vše v pořádku. Velkou výhodou je, že při setkání venku z dětí rychle opadne možné napětí.


Klienti mají volbu mezi 1,5 nebo 3 hodinovými procházkami a ty probíhají v námi vybraných lokalitách, ve kterých se terapeuti dobře orientují. V případě delší schůzky se mohou klient s terapeutem dohodnout na setkání v lesích v blízké dojezdové vzdálenosti od Prahy nebo Brna. Při kratších volí procházku v některém z větších parku. Tyto služby poskytujeme celoročně a to i během zimy, kdy je náš terapeut vybaven také termoskou s horkým čajem a malou svačinkou.”


Jaké máš s Terapií v lese další plány?


”Ráda bych naši Terapii v lese rozšířila po celé České Republice. Terapeutů je v současné době nedostatek, čekací lhůty mohou jít až do měsíců.  Pravdou je, že silnou potřebu promluvit si s terapeutem má každý čtvrtý člověk. Z vlastní zkušenosti vím, že když si můžeme o tom, co prožíváme, s někým pohovořit, přináší to úlevu, pocit pochopení a hlavně to pomůže najít nové cesty a obzory. 


Česká republika je krásná a nabízí i mnoho nádherných lesů, luhů a hájů, je to tak ideální prostředí, kam se jít s terapeutem projít a vyčistit si hlavu i svůj vnitřní prostor. Je to stejné jako bychom měli fyzické zranění, také bychom vyhledali odborníka, akorát v tomto případě se jedná o bolest na úrovni duše. Naštěstí v poslední době se o terapiích víc a víc mluví a už to pro lidi není takové tabu.”



Závěrem nezbývá jen dodat, že šinrin-joku je tedy japonským konceptem, který nám připomíná, jak důležité je spojení s přírodou pro naše duševní zdraví. Terapievlese.cz tak nabízí unikátní příležitost jak využít léčivou sílu přírody za doprodovu některého z terapeutů ke zlepšení duševního zdraví a kvality našeho života. Pokud by vás jejich služby zaujaly, neváhejte Markétu kontaktovat na adrese cesta@terapievlese.cz. Na webu mimo jiné najdete také několik knih, které byly na toto téma vydány v češtině. 


Zde jsou pak tipy na odbornou literaturu v angličtině:

Hansen, Margaret M., Reo Jones & Kirsten Tocchini. 2017. "Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review" International Journal of Environmental Research and Public Health 14, no. 8: 851. https://doi.org/10.3390/ijerph14080851

Tsunetsugu, Y., Park, BJ. & Miyazaki, Y. 2010. “Trends in research related to “Shinrin-yoku” (taking in the forest atmosphere or forest bathing) in Japan”. Environ Health Prev Med 15, 27–37. https://doi.org/10.1007/s12199-009-0091-z

Kotera, Y., Richardson, M. & Sheffield, D. 2022. “Effects of Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy on Mental Health: a Systematic Review and Meta-analysis” Int J Ment Health Addiction 20, 337–361. https://doi.org/10.1007/s11469-020-00363-4


Šimon


Šimon Šťastný je nadšenec pro japonskou kulturu, zvyky a tradice. Vystudoval japonskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na blogu přináší vhled do japonských reálií, mentality Japonců a specifik jejich tradičního odívání i života.




bottom of page