top of page
  • Obrázek autoraŠimon Šťastný

Jak je to s kimony v těhotenství?

Nedávno jsme s Veronikou dostali velmi zajímavý dotaz ohledně ženského kimona a jeho nošení v těhotenství. A tak jsme se rozhodli na toto téma trochu více podívat a přiblížit jej prostřednictvím článku i vám.


Zdroj obrázku: www.salz-tokyo.com


Jak již víte, nošení kimon coby společenského oděvu má v Japonsku významnou historickou a kulturní tradici a je spojeno s určitými formálními událostmi, jako jsou svatby, pohřby a jinými slavnostmi, a to dokonce i u žen během těhotenství. Samozřejmě jen za předpokladu, že se těhotná žena cítí dobře, je v dobré fyzické kondici a není to pro ni přítěží.


Nicméně, je důležité si uvědomit, že nošení kimona během těhotenství vyžaduje určitou opatrnost a pozornost, protože kimono může být pro těhotné ženy obtížnější oblékat i svlékat. Proto se v takových případech doporučuje svěřit se do rukou profesionální garderobierky (jap. kicukeši-san 着付師さん), která dobře zná své řemeslo a umí zajistit pohodlí u ženy i bezpečí dítěte. V pozdním stadiu těhotenství se dokonce přistupuje i k tomu, že se žena do kimona převlékne až na místě konání události.


Jak by tedy takové těhotenské kimono mělo správně vypadat?


Na první pohled by mělo kimono u těhotných žen splňovat všechny náležitosti, avšak často zdání klame a přistupuje se k následujícím úpravám. U těhotné ženy je vhodné volit kimono většího rozměru, aby poskytlo dostatek místa pro rostoucí bříško a aby se ženě zabezpečil komfort a volnost pohybu. Sklad ohašori お端折り je však i nadále nezbytný, aby se kimono přizpůsobilo do správné délky. Dokonce se může povytáhnout o něco více, aby těhotná žena při chůzi nezakopávala.


Pásek obi 帯 se doporučuje vázat přes horní části břicha, aby se minimalizovalo tlačení na samotné bříško. V tomto případě je pásek obvykle zhotoven z pevnějších materiálů, aby formoval postavu do požadovaného rovnějšího a ploššího tvaru, který je pro Japonky typický. V těhotenství se také používá pomocný pásek košihimo 腰 z měkkých a jemnějších materiálů, který se váže pod samotný obi pásek.


Zejména v prvních měsících těhotenství je přirozené, že mohou nastat nevolnosti. Proto je radno se v takových chvílích vyhýbat drahým hedvábným kimonům a naopak se doporučuje nosit kimono z levnější látky, které lze snadněji vyprat. Pro naprosté pohodlí ženy se také často volí tabi 足袋 ponožky z elastičtějšího materiálu. Ty si těhotné ženy obouvají už před ustrojením do kimona a ne až na závěr, aby se jim nazouvání usnadnilo.


Pokud by nošení kimona v těhotenství přece bylo překážkou, není ostudou, aby byla žena oděna do oblečení západního stylu, které je volnější a neohrožuje stav ženy ani dítěte.

Šimon

Šimon Šťastný je nadšenec pro japonskou kulturu, zvyky a tradice. Vystudoval japonskou filologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Ve volném čase se věnuje šití a své autorské módní tvorbě. Na blogu přináší vhled do japonských reálií, mentality Japonců a specifik jejich tradičního odívání i života.



Zdroje:

https://www.kateigaho.com

bottom of page