top of page
  • Obrázek autoraveronikabalson

České látky a dvě české tkalcovny


PURPLY

Kde u nás koupit český len?

Je skvělé pozorovat, že v poslední době je stále větší zájem o české látky. Často se spolu bavíme o tom, kde sehnat český len, nebo jaké tkalcovny u nás ještě fungují. Co se týče lnu, tak je potřeba dodat, že v Česku se len momentálně už nepěstuje. Surovina jako taková se k nám musí dovážet, ale zpracovat ho stále umíme a takové látky se dají koupit třeba v našem oblíbeném Sartoru. Kdybyste si ale chtěli vypěstovat svůj vlastní len od semínka, tak v tom vám ráda pomůže Vladmíra Matěšeová, se svým projektem Story of linen.


Jaké máme tkalcovny v Čechách?

Dnes bych vám ráda trochu blíž představila Tkalcovnu U Moruše, kterou vede a opatruje Matyáš Orsák a druhou z nich je Tkalcovna Kubák, která je známější, ale stále si zachovává svoji rodinnou tradici. Jak to u nich vypadá a čemu se věnují, se můžete podívat sami.


Tkalcovna U Moruše

Jen pár minut za Prahou, schovaná v jednom z nenápadných rodinných domků v Kladně, je malá Tkalcovna U Moruše. Stará se o ni Matyáš Orsák, člověk, který je celým tělem i duší nadšenec do tkalcovských stavů, historie, a jako třešničkou na dortu je i vystudovaný chemik a botanik. Matyáš nás po příjezdu přivítal čerstvým koláčem a silnou černou kávou ☕️. Jeho vřelost nám vyrazila dech a stejně i jeho nadšení do látek. Vše si dělá sám. Na zahradě si chová angorské králíky, v létě krmí housenky bource morušového, spřádá si své vlastní nitě, natahuje osnovy a barví si látky.



Řekla bych, že je to badatel a objevitel, kterého nepřestává fascinovat kolik možností tohle řemeslo vlastně nabízí. Svoji vášeň zdědil po svojí mamince, která byla velmi kreativní a umělecký člověk, a tak i v jeho tkalcovské dílně můžeme vidět její obrazy. Co se látek týče, Matyáš teď pracuje hlavně s bavlnou a se lnem a rád experimentuje s novými vzory. I my jsme neodolaly a jednu látku jsme si u něj nechali utkát na míru a tak se máte na co těšit, protože tohle kimono bude opravdu výjimečné. 😍 Jestli máte zájem se s Matyášem setkat osobně a zajímá vás co dělá, na svých FB stránkách pravidelně vypisuje kurzy tkaní pro začátečníky, kde se naučíte na stavu s pevným listem a vzorování v plátnové vazbě.


Tkalcovna Kubák

Směrem na České Budějovice a Jindřichův Hradec potkáte cestou malou vesničku Strmilov, která má okolo 1 400 obyvatel. Mezi místními žije i rodina Kubáků. Se dvěmi (nucenými) přestávkami, jejich tkalcovna funguje od roku 1870. Firmu založil prapradědeček současného majitele. Pět generací mužů se postaralo a stará o to, aby české tkalcovské řemeslo u nás žilo dál a to nejen v muzeích, ale i v našich domovech. Stojí je to nemalé úsilí a to jak to fyzické, tak to materiální, protože všechen jejich majetek jim byl v minulosti zabaven a museli ho znovu odkoupit zpět!



Kubákovi mají tří menší výrobní haly a aktuálně se specializují na vlnu. Z jejich výrobků si můžete koupit hlavně vlněné deky či plédy, ale dělají třeba i zakázkové povlečení či koberce. Zajímavé je, že všechna jejich vlna pochází z České a Slovenské Republiky a kupuji ji od lokálních chovatelů. Proces čištění a barvení dělají ve spolupráci s dalšími menšími firmami, ale samotné tkaní látek už mají plně pod svou kontrolou. Filip Kubák, který mě radostně přivítal, je velmi bystrý, pozorný a otevřený člověk. Jde vidět, že má rád design, preciznost a je právem pyšný na české řemeslo a vše co pro něj všichni dělají. V tkalcovně pracují ve čtyřech lidech a jejich objednávky začínají od 50-100 m. Co se designu týče, tak velmi úzce spolupracují se studiem DurchDuo. Mimoto jste možná teď nedávno zaznamenali i krásnou spolupráci mezi Lindou Havrlíkovou a jejím projektem Naše vlna. I my zvažujeme zimní kolekci, která by byla ze strmilovské vlny. Gramáž a struktura látek, ale odpovídá spíše hrubším kabátovkám, což ruku v ruce vyžaduje i kvalitní silnou podšívku. A tak se ptáme, je to něco co by se vám v podobě zimního kimona líbilo?

Jestli ano, napište nám na hello@purply.cz, ať víme kolik vás je. 😉


Jestli jste článek dočetli až jsem, jsem si jistá, že také patříte mezi milovníky látek. Moje honba za poznáním českých tkalcoven a výroben rozhodně nekončí, ba naopak...



....takže stay tuned with us

👘

bottom of page